Pact van Duitse en noordelijke ondernemers

Icoon EconomieOndernemers en ondernemersorganisaties uit het noorden van Nederland en Duitsland gaan intensiever samenwerken. Later deze maand sluiten zij het Verbund Niederlšndisch Deutscher Unternehmen. Dat heeft een woordvoerder van VNO-NCW Noord dinsdag gezegd.

In het nieuwe samenwerkingsverband zitten onder meer de Nederlandse en de Duitse Kamers van Koophandel, de Eems Dollard Regio en de EUREGIO Enschede/Gronau verenigd. "We gaan proberen alle initiatieven wat beter te regisseren", aldus de zegsman van VNO-NCW. "We merken steeds vaker dat ondernemers zich over de grenzen oriŽnteren. Die initiatieven willen we stimuleren en beter begeleiden."

Volgens VNO-NCW Noord is Noord-Duitsland zakelijk gezien een ontzettend interessant gebied. "Het kent qua handel de snelst groeiende regio van heel Duitsland", stelde de zegsman. "Het is bijvoorbeeld heel zinvol om kennisnetwerken uit te wisselen: versterk elkaar door elkaars kracht te erkennen."

De concrete plannen die het nieuwe Verbond direct wil stimuleren, omvatten onder meer het doortrekken van de A37 naar de A31, het aanleggen van een grote ethyleenleiding van de Willemshaven naar de Eemshaven en het ontwikkelen van een grensoverschrijdend energienetwerk.