'Verjaagde' asielzoekers zorgden voor overlast

Icoon Binnenlands De asielzoekerfamilies uit het Groningse Winschoten die zouden zijn gevlucht voor "extreemrechtse jongeren" hebben de spanningen mede uitgelokt. Verschillende media meldden dat de drie families uit het asielzoekerscentrum Winschoten zijn "verjaagd" uit angst voor "agressieve Lonsdale-jongeren".

Maar woordvoerder Petra Gelderloos van de gemeente Winschoten zegt dat deze berichtgeving niet klopt. Volgens haar zitten er enkele "raddraaiers" in de drie families. Deze zouden veelvuldig met de politie in aanraking zijn geweest. Deze jonge asielzoekers hebben volgens Gelderloos overlast in Winschoten veroorzaakt, onder meer door geweldpleging. Dat lokte volgens Gelderloos een tegenreactie uit bij de Nederlandse jongeren.

Volgens de berichten zou een vechtpartij hebben plaatsgehad tussen de asielzoekers en Nederlandse jongeren. Maar Gelderloos zegt dat een confrontatie juist door de politie is voorkomen.Ook kan Gelderloos niet bevestigen dat het om "extreemrechtse" jongeren zou gaan.

In het belang van hun eigen veiligheid is het beter dat de raddraaiers met hun families het asielzoekerscentrum verlaten, vinden politie en COA. Dat hebben de gezinnen gedaan. De advocaat van de families had in eerste instantie bezwaar aangetekend, maar volgens Gelderloos heeft hij dat ingetrokken nadat hij de achtergrond van het advies vernam.

Met dank aan Reigndear voor de submit.