Lingo bedenkt langste woord van Nederland

Normaal gesproken bedenken kandidaten van het spelletjesprogramma Lingo woorden van vijf, zes of zeven letters. Mocht de Tros ooit zestigletterLingo invoeren, dan zou de jury het woord kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamhedencomitéleden zeker goedkeuren.

De omroep onthulde het officieuze langste woord van Nederland donderdagavond in de uitzending van Lingo. Het programma schreef een prijsvraag uit, waarbij kijkers het langste woord moesten bedenken. Kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamhedencomitéleden telt zestig letters.

Kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamhedencomitéleden komt hoogstwaarschijnlijk niet in de Dikke Van Dale terecht. "Een woord moet een conventionele betekenis hebben om in het woordenboek terecht te komen. Een samenstelling mag niet meer betekenen dan de samenstellende delen. Kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamhedencomitéleden is een transparante samenstelling en die komt niet in het woordenboek", aldus een woordvoerder van Van Dale.

Bovendien komt een woord pas in de Dikke Van Dale terecht als het een lange tijd veelvuldig voorkomt in gesproken en geschreven toonaangevende media in Nederland. Het langste woord in de Van Dale is meervoudigepersoonlijkheidsstoornis. Dat bestaat uit 35 letters.


Lingotelevisiepresentatrice