Geen steun voor Wilders in hard 'Arib-debat'

De motie die de PVV gisteren indiende tegen PvdA-Kamerlid Khadija Arib heeft, afgezien van Wilders' eigen partij, geen enkele steun gekregen in de Tweede Kamer. Tijdens het spoeddebat over de activiteiten van Arib in een Marokkaanse adviescommissie, liepen de gemoederen hoog op. Na een paar zinnen had Wilders al bijna de gehele Kamer tegen zich in het harnas gejaagd.

GroenLinks-leider Femke Halsema verweet Wilders een dubbele standaard en betoogde dat hij alleen islamitische Kamerleden op de korrel heeft. Een ''schandelijke insinuatie'', aldus Wilders. Als hoongelach uit de Kamerbankjes opklinkt, antwoordt hij: ''Ik vind dit een heel sterk antwoord van mezelf.'' Halsema gaf de PVV'er te verstaan dat hij van haar fractiegenoten af moest blijven. ''Van mijn mensen blijft u af, want ik lust u rauw.'' Dat laatste was weer een verwijzing naar een uitspraak uit 2004 van Wilders, dat als het aan hem lag hoofddoekjes per direct zouden worden verboden en dat hij ze rauw lust als ze daartegen demonstreren.

PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem, die eerder al verklaarde trots te zijn op het werk van Arib, haalde hard uit naar Wilders: ''Hoe haalt u het in uw hoofd om een collega-parlementslid, die nota bene in het verleden gevangen heeft gezeten vanwege haar inzet voor de mensenrechten in Marokko, haar betrokkenheid ter discussie te stellen? Meneer Wilders, u moet zich schamen.'' Maar Wilders schaamde zich allerminst en vroeg zich af waarom hij geen debat mocht voeren over het onderwerp. Het verleden van Arib deed er volgens hem niet toe.

Als de ChristenUnie Wilders voor de voeten werpt dat hij het debat niet op een fatsoenlijke manier voert, laat dit Wilders totaal koud. ''Als de toon u niet bevalt, is dat uw probleem. Ik ga op volle kracht vooruit om zaken op dezelfde manier aan de orde te stellen. Morgen doe ik dit weer. Ik laat niets onder het tapijt schuiven.''

'Schande'
Wilders bleef erbij het een ''schandelijke'' kwestie te vinden dat een Kamerlid werkt voor de buitenlandse overheid. Hij hekelde ook uitspraken die Arib deed in interviews. Zo noemde Wilders het een ''schande'' dat Arib voor de radio gezegd heeft dat ze 'niet loyaal' is aan Nederland en niet aan Marokko. En vond hij het ook een ''schande'' dat Arib gezegd had blij te zijn met haar dubbele paspoort, omdat zij dan nog uit het land weg zou kunnen als mensen als Wilders hier aan de macht zouden komen. Wilders beaamde overigens wel dat Arib niet in strijd met de wet handelt.

Een merkwaardige wending kreeg het debat toen CDA en D66-voorman Alexander Pechtold over de integriteit van PVV-Kamerlid Dion Graus begonnen. Ze wilden weten waarom Wilders nooit zijn eigen onderzoek naar de vermeende mishandelingen van Graus, heeft geopenbaard. Maar volgens Wilders was dit niet aan de orde en verder weigerde hij er op in te gaan.

VVD
Na de PVV deed VVD'er Kamp nog een kleine duit in het zakje. Hij was ook tegen de rol van Arib in de adviescommissie omdat het de integratie niet ten goede zou komen, maar wilde er verder geen conclusies aan verbinden. Tot woede van Halsema die vindt dat de VVD Arib heeft geslachtofferd in haar electorale strijd met Wilders.

Kamp botste ook nog met CDA'er Sybrand van Haersma Buma die niet begreep waar Kamp het over had en zei dat de Kamer zich echt wel druk maakt om de integratieproblematiek. Kamp: ''U maakt zich belachelijk. Ik sprak al in de Kamer over integratie toen u nog in korte broek liep.''

Blij en gelaten
Uiteindelijk wordt motie van Wilders, die Arib er toe moet dwingen haar rol in de adviescommissie op te zeggen, afgestemd. Na het debat reageert lijdend voorwerp Arib gelaten. Ze is blij met de steun van de Kamer maar voelt zich geraakt door de harde aanval van Wilders.

Het Kamerlid met de meeste ervaring, SGP'er Bas van der Vlies, zei met de nodige gÍne het debat te hebben aanschouwd. Wilders had volgens hem best de procedure over dubbele functies op de agenda mogen zetten, maar geen Kamerlid op de korrel moeten nemen die juridisch gezien niets fout doet. Het getuigt volgens hem niet van respect dat Wilders de integriteit van een collega-Kamerlid in twijfel trekt, dat in volle rechte haar functie uitoefent maar iets doet wat in zijn ogen onwenselijk is. ''Daarmee plaatst hij zich buiten de loyaliteit zonder welke een parlementaire democratie niet behoorlijk kan functioneren.''