Bier wordt duurder

Icoon Heineken Bier wordt duurder. Dat komt omdat de prijzen van grondstoffen voor het bier fors zijn gestegen. Ook zijn de prijzen van water, energie, transport, aluminium en de verpakkingen tussen de tien en twintig procent gestegen. Deze hogere prijzen voor grondstoffen zullen door de biermerken aan de consument doorberekend worden. Dat heeft de bierbrouwer Heineken bekendgemaakt.

De belangrijkste grondstoffen voor bier zijn granen en mais. "Vorig jaar zijn oogsten mislukt in AustraliŽ. Daar komt bij dat er steeds meer van deze producten worden gebruikt voor biobrandstoffen. Daardoor blijft er structurele druk op de prijs. Het is ook moeilijk te voorspellen hoe dit zich ontwikkelt", zo legt bestuursvoorzitter Jean-FranÁois van Boxmeer uit. Heineken gaf vorig jaar 2,2 miljard euro uit aan dergelijke grondstoffen. In 2007 verwacht het bedrijf dat de kosten voor deze stoffen ongeveer 8 procent gaan stijgen. "Consumenten gaan het uiteindelijk wel merken".

Het gaat Heineken voor de wind. In het buitenland doet Heineken het zeer goed. De sterkste groei zag het bedrijf in Afrika en het Midden-Oosten. Ook in Centraal-Europa en de Verenigde Staten doet het bedrijf goede zaken. In Nederland zakten de verkopen, maar steeg de omzet licht. In ons land verdient Heineken vooral op de verkoop van tapvaatjes.