Stroomuitval dreigt door klimaatactie

Icoon BinnenlandsVan alle ministeries die Nederland kent, zal alleen VROM meedoen aan de actie om donderdagavond vijf minuten het licht uit te doen. Dat schrijft premier Jan Peter Balkenende woensdag aan de Tweede Kamer.

Franse milieuorganisaties hebben de actie georganiseerd om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Het kabinet vindt de bedoelingen achter de actie goed, maar keurt de uitvoering af. Massale deelname aan de actie kan namelijk leiden tot het uitvallen van stroom.

Tennet
De beheerder van het landelijke elektriciteitsnet, Tennet, waarschuwde eerder op de dag voor het mogelijkerwijs uitvallen van stroom. Wanneer ťťn op de drie huishoudens de lamp exact hetzelfde moment uitdoet, kan dit leiden tot problemen.

"We hebben een robuust en stevig netwerk en als het nodig is vallen we terug op andere landen. Maar omdat deze actie ook in andere landen wordt gevoerd, is het nog maar de vraag of we daar op terug kunnen vallen als het nodig is."

NS
De Nederlandse Spoorwegen zetten donderdag tussen 19.55 uur en 20.00 uur hun reizigers in de kou. De verwarming in de treinen wordt dan uitgezet. De spoorwegonderneming doet op die manier mee aan de actie.

Eigenlijk roepen de milieuclubs iedereen op om tussen de genoemde tijdstippen de lichten uit te doen. NS kan dat om veiligheidsredenen niet doen en heeft daarom gekozen voor het tijdelijk uitzetten van de verwarming.

Daarnaast worden twee coupťs in een trein op het traject Utrecht-Amsterdam even verduisterd. De reizigers in deze trein krijgen knijpkatten, waarmee ze zelf de verlichting kunnen verzorgen.

Met dank aan MrOizo voor de submit.