Veel gestrande treinreizigers, 6 doden door storm

Icoon AlgemeenEr zijn in Nederland zes mensen door de storm om het leven gekomen. Twee mensen werden donderdagmiddag gedood toen een omgewaaide boom op hun auto viel. In Leersum kwam een motorrijder om het leven door een omgevallen boom. Een kind in Riel overleed nadat hij met zijn fiets door een harde windvlaag tegen een auto was geblazen. Het vijfde slachtoffer was een 17-jarige bromfietser; hij werd in Sint-Oedenrode gedood door een boom die omwaaide.

Ook treinverkeer in Duitsland plat
Eerder maakte de NS al bekend dat het treinverkeer in heel Nederland is stilgelegd; ook Duitsland moet er aan geloven. Ook daar is het treinverkeer in het hele land stilgelegd. Tienduizenden reizigers zijn gestrand. "Dat hebben we nog nooit gehad in Duitsland", aldus de baas van de Duitse Spoorwegen.

Noodopvang geregeld
De reizigers die gestrand zijn op Amsterdam Centraal kunnen overnachten in de RAI. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente donderdagavond gezegd. De reizigers konden vanaf 21.30 uur terecht in het zalencomplex, waar de gemeente noodopvang heeft ingericht. Hoeveel mensen er gebruik van zullen maken is nog niet bekend, maar volgens de woordvoerster is de capaciteit in de RAI in elk geval groot genoeg.

Ook voor treinreizigers die gestrand zijn op Rotterdam Centraal is noodopvang geregeld. Enkele honderden gestrande treinreizigers worden vrijdagnacht opgevangen in de sporthal van de Erasmus Universiteit. De gemeente heeft 400 slaapplaatsen ingericht.

Rode Kruis richt slaapplaatsen in
Het Nederlandse Rode Kruis gaat op meerdere plaatsen in het land plaatsen inrichten waar gestrande reizigers de nacht kunnen doorbrengen. Dat heeft een woordvoerster van het Rode Kruis donderdagavond gemeld.

Het Rode Kruis doet dit in overleg met de verschillende gemeentes. In de Jaarbeurs in Utrecht, waar donderdagavond meer dan duizend mensen zijn, worden 1500 bedden ter beschikking gesteld. In Woerden 400. Op Schiphol zorgt het Rode Kruis voor zo'n 1000 bedden.

Op de Haagse Hogeschool in Den Haag zet het Rode Kruis 400 bedden neer en in een sporthal in Den Haag ongeveer 300. Verder worden ook in onder meer Zutphen, Gouda en Almelo nog zo'n 280 plekken ingericht voor mensen die niet naar huis kunnen. Het Rode Kruis is met vrijwilligers in de opvang aanwezig.

Schiphol houdt rekening met logťs
Op Schiphol moeten mogelijk honderden reizigers de nacht doorbrengen. De autoriteiten op de luchthaven houden rekening met logťs en hebben bedjes en catering beschikbaar. Dat meldde een woordvoerster van de luchthaven donderdag. De vertragingen op Schiphol lopen donderdagavond op tot 1,5 Š 2 uur; waardoor enkele honderden reizigers, vooral intercontinentaal, noodgewongen op de luchthaven moeten overnachten. De gestrande reizigers kunnen terecht op een rustige plek op het vliegveld, achter de paspoortcontrole.

Update 09.06 uur
De storm heeft donderdagavond een zesde slachtoffer geŽist. Een automobilist botste op de snelweg bij Oosterhout op stilstaande vrachtwagens.

Donderdag was nog niet duidelijk of het ongeval met de storm te maken had, maar het Korps landelijke politiediensten (KLPD) meldde vrijdag dat de vrachtwagens stilstonden door het slechte weer. Ook denkt het KLPD dat het slachtoffer slecht zicht had door de storm.


Sfeerbeeld van de storm, TU-wijk, Delft (© Bas de Jong)