Muzikant Spinvis wint Popprijs 2006

Muzikant Erik de Jong, alias SpinvisMuzikant Spinvis heeft zaterdagavond op het muziekfestival Noorderslag in Groningen de Popprijs gewonnen. Deze prijs wordt gegeven aan de band of artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage leverde aan de Nederlandse popmuziek. De keuze voor Spinvis was verrassend: kenners hadden getipt op Jan Smit.

''Spinvis is eigenzinnig en origineel en trekt zich niets aan van de hitlijsten'', zei juryvoorzitter Hans Kosterman van BV Pop. ''Hij legt alleen verantwoording af aan zichzelf en heeft tekstdichten in de Nederlandse taal naar een nieuw plan getrokken.''

Volgens de negenkoppige jury gaat in Nederland geen muzikant origineler te werk dan de 45-jarige Spinvis, wiens echte naam Erik de Jong is. De uitreiking van een Gouden Plaat aan deze bijzondere sample-artiest en zijn zeer succesvolle tweede studioalbum waren doorslaggevend voor de keuze van de jury.

Vorig jaar won gothic rockband 'Within Temptation' de geldprijs van 10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay. In 1986 werd de Popprijs voor het eerst uitgereikt; winnares was vocaliste Mathilde Santing. Daarna streken onder meer Herman Brood, 2 Unlimited, Anouk en rapper Ali B de prestigieuze prijs op.