'Verbied gestoorden om kinderen te krijgen'

Icoon BinnenlandsVolgens Hans Nieukerke, voorzitter van het overkoepelend orgaan van Jeugdzorginstellingen, zouden gestoorde mensen een verbod moeten kunnen krijgen om kinderen op de wereld te zetten. Dat zegt hij vandaag in het Algemeen Dagblad naar aanleiding van het jongste geval van kindermoord door een ouder. De voorzitter zegt aangeslagen te zijn door de recente gezinsdrama's waarbij ouders hun kinderen vermoordden.

''We zouden moeten verbieden dat die idioten kinderen krijgen. Iedereen mag kinderen krijgen maar als het mis gaat, is het de fout van Jeugdzorg'', aldus Nieukerke. Hij voorspelt dat ook komend jaar weer enkele tientallen kinderen zullen worden gedood door ouders met psychische problemen.

De voorzitter is de ''chronische chagrijnigheid'' over het werk van de jeugdhulpverleners zat. ''WŪj hebben de cultuur van korte lontjes niet uitgevonden, wŪj kunnen er niets aan doen dat er een toename is van psychiatrische ouders. Zolang deze risico's niet worden erkend, blijven we drama's zoals in Apeldoorn houden. Volgend jaar hebben we weer 20 dode kinderen, dat geef ik u op een briefje.''

Nieukerke klaagt in de krant dat Jeugdzorg te kampen heeft met te weinig ervaren personeel, dat de instelling omkomt in de bureaucratie en de wachtlijsten te lang zijn. In oktober moesten nog 2000 kinderen langer dan negen weken wachten op hulp. Begin dit jaar waren dat er 5000. Vorig jaar steeg de vraag naar jeugdzorg met 38%.