Politie VS schiet bruidegom dood

Icoon PolitieAmerikaanse politieagenten hebben een auto waarin drie mannen zaten, met kogels doorzeefd. Eén persoon ligt nu in kritieke toestand in het ziekenhuis, de andere twee zijn gestorven. Een aanleiding voor de schietpartij lijkt er niet te zijn. Een boze menigte heeft zondag de politie ter verantwoording geroepen.

Het voorval vond in de stad New York plaats. Sean Bell (23), Joseph Guzman (31) en Trent Benefield (23) hielden een vrijgezellenfeest in een stripclub. Bell zou namelijk gaan trouwen. Na een tijdje waren ze uitgefeest, en verlieten zij de club. De heren stapten in een auto, waarmee ze tijdens het wegrijden een undercoveragent aanraakten. Hierop begon de kogelregen.

Zeven undercoveragenten waren ten tijde van het vrijgezellenfeest in de stripclub in de wijk Queens bezig met een onderzoek. Vijf van hen losten schoten af. De auto werd 21 keer geraakt en andere kogels troffen nabijgelegen huizen en ramen van een treinstation. Guzman werd zeker elf keer getroffen en Benefield drie keer.

Ook de politie heeft geen verklaring voor het geweld waarmee de agenten zich bedienden. De agenten zouden hebben gezien dat Bell na 04.00 uur buiten de stripclub een woordenwisseling had en dat een vriend van hem het over een vuurwapen had. Achteraf bleek echter dat er geen enkel wapen in de auto bevond.

Onder de zwarte bevolking van New York heeft de moordpartij enige opschudding veroorzaakt. De slachtoffers waren alledrie negroïde. "We kunnen niet toestaan dat dit soort dingen blijft gebeuren", zei gemeenschapsleider en predikant Al Sharpton. "We moeten inzien dat we allemaal in die auto zaten."