[update] RTL stelt prognose niet uit

Icoon VerkiezingenHans Laroes, hoofdredacteur van NOS-Nieuws, heeft zijn collega van RTL-Nieuws, Harm Taselaar, woensdag opgeroepen geen prognose van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen uit te zenden zolang de stembureaus open zijn.

RTL heeft, zoals FOK! hier al meldde, aangekondigd om 20.50 uur, tien minuten voor het sluiten van de stembureaus, een prognose te publiceren op basis van onderzoek door TNS NIPO. NOS (samen met ANP) doet dat pas om 21.00 uur exact, op basis van onderzoek door Maurice de Hond.

''Volgens mij is het goed gebruik om op verkiezingsdag zelf de kiezers hun werk te laten doen, niet gehinderd door stemadviezen, tussentijdse peilingen of wat dan ook. Door niets dus dat naar beïnvloeding ruikt'', schrijft Laroes in een open brief aan Taselaar. ''Mij lijkt dat je elkaar moet beconcurreren met goeie onderwerpen en inhoudelijke debatten. Niet met een race tegen de tijd als die zich afspeelt nog tijdens de uren dat kiezers hun stem kunnen bepalen.''

Taselaar was nog niet in de gelegenheid om te reageren. Peter Kanne van TNS-NIPO, dat de cijfers aan RTL levert, zei vannacht in Pauw & Witteman dat hij zich er voor in wilde zetten dat pas na het sluiten van de stembureaus de cijfers worden geopenbaard.

Update 18.23 uur
Taselaar heeft gereageerd per open brief:
quote:
Beste Hans,

Stel je voor, het is vanavond tien voor negen en een willekeurige Nederlandse kijker heeft ingeschakeld op RTL 4 waar de uitslagenavond zojuist is begonnen. Een van de presentatoren kondigt de prognose aan, op basis van een TNS NIPO-peiling. Het is dan al 20.51 uur. De stembussen zijn nog precies negen minuten open.

De prognose wordt vervolgens daadwerkelijk in beeld gebracht. De grafiekjes buitelen over elkaar heen en er tekent zich langzaam maar zeker een voorlopig beeld af van de voorlopige uitslag.

Ik vermoed dat het dan inmiddels al zo'n zes minuten voor negen is.

Op dat moment zou de willekeurige Nederlandse kijker - bevlogen door de prognose - zijn jas moeten aantrekken, op zijn fiets moeten springen en zich richting stembureau moeten haasten om hijgend om één voor negen zijn stem uit te brengen om zo de verkiezingen te beïnvloeden.

Ik ben geneigd te denken dat dit scenario zich niet zal afspelen vanavond.

Met vriendelijke groet,

RTL Nederland
Harm Taselaar
Hoofdredacteur RTL Nieuws/RTL Z