Balkenende wint lijsttrekkersdebat

Icoon Verkiezingen De CDA-leider Jan Peter Balkenende heeft het lijsttrekkersdebat van de NOS gewonnen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond onder kijkers van het debat.

Balkenende kreeg 29 procent van de stemmen. De tweede plaats was voor PvdA-leider Wouter Bos met twintig procent. Femke Halsema van GroenLinks deed het ook goed met 17 procent. Tachtig procent van de CDA-achterban stemde op de eigen leider. Bij de achterban van linkse partijen is dat anders: veel PvdA'ers kozen daar voor Halsema. Veel VVD'ers kozen voor Balkenende en lieten daarmee de VVD-leider Mark Rutte in de steek.

De Hond stelt dat het debat voor weinig mensen beslissend is geweest. Voor vijf procent van de kiezers is het debat doorslaggevend geweest voor de uiteindelijke keuze. De Hond merkt op dat het eerste lijsttrekkersdebat van RTL veel belangrijker is geweest voor het vormen van de opinie. Hij verandert dan ook niet zijn voorspelling dat het CDA vandaag 42 zetels scoort en de PvdA 38.

Alexander Pechtold van D66 is de winnaar van het kleine lijsttrekkersdebat onder de minder prominente partijen. 32 procent vond hem de beste. Dat komt vooral omdat een groot deel van de achterban van PvdA, GroenLinks en SP op hem gestemd heeft. Op de tweede plaats kwam Geert Wilders met 22 procent en derde werd Marco Pastors met 19 procent. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren werd vierde met 13 procent.