[update] Verdonk wil vicepremier worden

Rita VerdonkAls de VVD na 22 november in de regering komt, wil VVD-minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) vice-premier van het land worden. Zij gaat er vanuit dat het CDA wint, en een coalitie vormt met de VVD. Ze zei dat dinsdag bij BNR Nieuwsradio.

Daarnaast wees Verdonk erop dat de leider van de VVD, Mark Rutte, waarschijnlijk geen ministerpost krijgt toebedeeld bij regeringsdeelname. De gewoonte wil dat de leider van de VVD alleen in het kabinet komt, wanneer de partij de premier mag leveren (dat is tot nog toe niet voorgekomen). De peilingen geven aan dat de VVD niet de grootste partij van Nederland zal worden. VVD-leider Mark Rutte blijft wat Verdonk betreft dan ook fractievoorzitter na de stembusgang van 22 november.

Verdonk gaf ook aan voor welke portefeuilles zij interesse heeft. Dat zijn: verkeer, onderwijs, zorg of veiligheid.

Volgens de politieke barometer van De Hond, komen het CDA en de VVD samen op 70 zetels uit. Vijf tekort om voorstellen door de Tweede Kamer heen te krijgen. Theoretisch gezien kan de ChristenUnie, met vijf voorspelde zetels, dat gat opvullen. De VVD heeft echter laten weten dat dit uitgesloten is, omdat Andrť Rouvoet een generaal pardon wil, en tegen euthanasie en abortus is.

Update 18.35 uur
VVD-lijsttrekker Mark Rutte vindt dat Verdonk op de zaken vooruit loopt. Hij vindt dat de zaken in de goede volgorde behandeld moeten worden: eerst verkiezingen, dan de formatie en daarna pas de 'poppetjes'. Bovendien bepaalt niet Verdonk maar Rutte zelf wie de vice-premier wordt. Rutte zal zelf plaatsnemen als fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer.

VVD-minister Gerrit Zalm vindt het "op zich niet zo'n gekke gedachte" dat de nummer twee van de partij vice-premier wordt. Wel is hij het met Rutte eens dat hij beslist en dat Verdonk op de zaak vooruit gelopen is.