Rellen na weigering Ethiopisch bloed

Het besluit van het IsraŽlische ministerie van volksgezondheid om het bloed van Ethiopisch-Israelische donoren te weigeren, omdat deze ziektes zouden kunnen bevatten, heeft vandaag tot hevige rellen geleid in de omgeving van Jeruzalem. Honderden IsraŽliŽrs van Ethiopische origine zijn slaags geraakt met de politie en hebben tijdelijk een belangrijke weg geblokkeerd.

De relschoppers klagen over de discriminatie, die hen ten deel zou vallen. "Wij zijn gezonde mensen, net als iedereen", zegt de 24-jarige Galit Maarat, die 75 kilometer heeft afgelegd om aan de betoging deel te nemen. "Het is onrechtvaardig, een vreselijke belediging."

De IsraŽlische regering blijft bij zijn beslissing, en vindt dat de regeling niet discriminerend is. Volgens een woordvoerster volgt IsraŽl gewoon de internationale richtlijnen door bloed weg te gooien van mensen die gedurende een bepaalde tijd in een risicogebied zijn geweest. In EthiopiŽ komt veel aids voor.

De rellende EthiopiŽrs hebben het idee vaker te worden gediscrimineerd, ondanks dat ze zelf ook joods zijn. Zo zouden blanke joden alleen vrouwelijke EthiopiŽrs toegang verschaffen tot uitgaansgelegenheden en worden de mannelijke EthiopiŽrs uitgesloten.


Een EthiopiŽr wordt vertrapt door paardenhoeven.