Verzet in EU tegen hogere alcoholaccijns

EuropaEen plan voor hogere Europese minimumaccijns op bier en sterke drank stuit op veel verzet. Duitsland en enkele andere EU-landen hebben aangekondigd dwars te gaan liggen bij een EU-vergadering van ministers van Financiën dinsdag in Brussel.

Duitsland weigert pertinent om de accijns op bier te verhogen. De volksdrank zou door de toegenomen 'bierbelasting' 2,2 cent per liter duurder worden. Onaanvaardbaar, stelde de Duitse senaat vrijdag.

Enkele andere landen willen de invoeringsdatum uitstellen. De geplande verhoging is voor hen ook te groot, zo blijkt uit een document van huidig EU-voorzitter Finland. De voorzitter is al wel bereid de invoering uit te stellen tot uiterlijk januari 2011.

Nederland is al hoger
De Europese Commissie had in september voorgesteld de EU-minimumaccijns op drank en bier met 31% te verhogen. Het moet de onderlinge verschillen tussen EU-landen verkleinen en fraude tegengaan. De tarieven waren sinds 1993 niet aangepast aan de inflatie. Elf landen zouden door het voorstel hun accijns moeten verhogen. Nederland is daar niet bij: de accijns zijn hier al hoger dan het voorgestelde EU-minimum.

Voor het voorstel is instemming nodig van alle 25 EU-landen.