Overbevolking in Belgische gevangenissen

Icoon MisdaadBelgische gevangenissen zijn flink overbevolkt. Dat is de strekking van een vrijdag verschenen rapport van de Franse organisatie OIP, die wereldwijd opkomt voor de rechten van gevangen.

Voor 1.242 van de 9.375 gedetineerden in ons buurland is eigenlijk geen plaats. Sommige inrichtingen herbergen tot tweehonderd gevangenen te veel. Belangrijkste oorzaak van de stijging is volgens het rapport de toename van het aantal mensen in voorhechtenis en het steeds vaker voorkomen van langdurige strafopleggingen.

De overbevolking zorgt voor veel problemen. Zo zijn er in sommige inrichtingen te weinig bedden en zelfs matrassen. Ook komt er steeds vaker geweld voor in de gevangenissen en is er duidelijke verslechtering van de psychische en fysieke gezondheid van de gevangenen merkbaar. Daarnaast is er een groeiend personeelstekort.

Ook wat betreft hygiŽne en de gezondheidszorg is het OIP niet te spreken over de situatie in BelgiŽ. Het rapport haalt verscheidene misstanden aan. Zo zouden volgens het rapport vrouwen in Brugge soms moeten bevallen met handboeien aan.