Douwe Egberts verliest octrooi koffiepads Senseo

Icoon BinnenlandsKoffiebrander Douwe Egberts bezit niet langer het Europese octrooi op Senseo-koffiepads. Het Europese octrooibureau heeft bepaald dat de Vomar Voordeelmarkt de pads mag produceren onder het eigen merk O'Lacy zonder Douwe Egberts daarvoor een vergoeding te geven.

Daarmee komt een eind aan een vijf jaar durend juridisch steekspel over de vermeende inbreuk op het octrooi van Douwe Egberts. Vorig jaar diende de zaak voor de Hoge Raad. Deze gaf Vomar in principe gelijk, onder voorwaarde dat ook het Europese octrooibureau zou oordelen dat er geen sprake was van inbreuk.

Koffiebranders moeten een licentievergoeding betalen aan Douwe Egberts om de pads te mogen maken. Vomar betaalde die niet omdat het bedrijf van mening was geen inbreuk te maken op het octrooi. Douwe Egberts reageerde teleurgesteld. "Het verlies van het octrooi betekent dat we onze investeringen niet kunnen terugverdienen", aldus een woordvoerster donderdag.

De zegsvrouw kon niet aangeven wat het verlies van het octrooi betekent voor de omzet die Douwe Egberts haalt met de koffiepads. "In de afgelopen vijf jaar zijn er al veel varianten op de markt gekomen, die elkaar in prijs nauwelijks ontlopen. Douwe Egberts is nog altijd marktleider."

Vomar is verheugd over de uitspraak. "We streven naar een goede balans tussen de koffieproducten van het A-merk Douwe Egberts en ons eigen merk O'Lacy. Met de uitspraak over de koffiepads blijft de juiste concurrentieverhouding gewaarborgd", aldus de Alkmaarse supermarktketen.

Waarom het Europese octrooibureau heeft bepaald dat Douwe Egberts het octrooi op Senseo-koffiepads niet langer bezit, is nog onduidelijk.