CDA boos over snoepreisje kansloze jeugd

BinnenlandsDe fractie van het CDA in de Amsterdamse deelraad Zuidoost is woedend over een 'snoepreisje' die zo'n tachtig kansloze jongeren uit die buurt op kosten van de gemeente naar TunesiŽ hebben gemaakt. Het weekje weg kostte in totaal 30.000 euro. De christen-democraten vinden het allemaal best als deze jeugd op een 'snoepreis' wordt gestuurd, maar dan niet op kosten van de belastingbetaler.

Henk de Boer, CDA-fractievoorzitter in Zuidoost: ''Negentig procent van de jongeren die zijn meegegaan heeft een strafblad. Het zijn gasten die niets anders doen dan klappen uitdelen, lamlendig rondhangen en alcohol drinken. Ze moeten niet op vakantie, maar op werkkamp.''

Luxe hotel
De reis was georganiseerd door PEWA (Participatie, Educatie en Werk Amsterdam), een reÔntegratiebedrijf dat voortijdige schoolverlaters begeleidt bij het vinden van een nieuwe opleiding of een baan. De Amsterdamse jongeren verbleven deze maand een week lang op kosten van de gemeente in een all-inclusive luxe hotel: met zwembad, privť-strand, spa en beautysalon (foto's). De jongeren betaalden een eigen bijdrage van 25 euro.

PEWA-directeur Roy Hofwijks weet niet of het klopt dat 90% van de groep een strafblad bezit. Voor de tien jongeren die hij onder zijn hoede had ''kloppen deze aantallen redelijk''. Hij haalt overigens fors uit naar het CDA die volgens hem ''nog nooit een poot naar deze jongeren heeft uitgestoken''. Bovendien maakt PEWA ieder jaar zo'n reisje met jongeren. Ook heeft de reis volgens hem ''wel degelijk een positieve invloed'' gehad op de jongelui. ''Ze voelen zich nu beter gewaardeerd. Voor velen is het de eerste en enige vakantie in hun leven.'' Verder zijn er gesprekken gevoerd met de jongeren over hun toekomst.

Met dank aan Eekje, sieb en Hayek voor de submit.