Ook blauwtongziekte op elf Belgische boerderijen

Icoon BuitenlandsOp elf boerderijen in de Belgische provincie Luik en in de Voerstreek is ook blauwtong vastgesteld bij schapen en runderen. Dat heeft het Belgische Federaal Voedselagentschap (FAVV) zaterdag meegedeeld.

Rondom de bedrijven is een veiligheidszone van twintig kilometer afgebakend. Binnen die zone mag geen enkel vervoer plaatsvinden van herkauwers. Verder is er een zone van vijftig kilometer rondom de betrokken bedrijven, van waaruit geen dieren naar bedrijven buiten dat gebied mogen worden gebracht. BelgiŽ heeft nog geen exportverbod uitgevaardigd, zoals dat donderdag wel meteen gebeurde in Nederland.

Duitsland

In het Duitse grensgebied bij Kerkrade worden geen insecticiden ingezet om de blauwtongziekte te bestrijden. Het ministerie van Landbouw van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen voelt niets voor het gebruik van middelen om de muggen te doden die de ziekte onder schapen verspreidt.

Schapen, geiten en runderen in het gebied rond Aken moeten wel verplicht in de stal blijven. In Nederland is het gebruik van bestrijdingsmiddelen verplicht gesteld in een straal van twintig kilometer rond het bedrijf waar de blauwtongziekte werd vastgesteld.


Ook Belgische schapen besmet met blauwtong