'Witte Boekje is broddelwerk'

Icoon Taal Taaljournalist Ludo Permentier, auteur van de leidraad van het Groene Boekje en bestuurslid van het Genootschap Onze Taal, denkt dat het Witte Boekje tot grote ergernis zal leiden. "Het is broddelwerk. Ik ben ontgoocheld over de kwaliteit ervan", zegt hij na het bestuderen van het boekje dat morgen uitkomt.

Hij stelt dat er honderden tegenstrijdigheden in de zogenaamde 'witte' spelling zitten. "Er staat bijvoorbeeld 'muggebult' naast 'hondenbeet'. En ze schrijven 'wolkenloos' en 'sterrenloos' met tussen-n, dat heeft nog nooit iemand geschreven", aldus Permentier. Hij vindt de inconsequenties van het Witte Boekje "veel erger en veel onbegrijpelijker" dan die van het nieuwe Groene Boekje.

Bas van Kleef, eindredacteur van de Volkskrant en initiatiefnemer van het Platform de witte spelling, is het daar niet mee eens. "Ik ben heel tevreden over de regels van de witte spelling. Het is vooral plezierig dat de tussen-n in samenstellingen wordt losgelaten", aldus van Kleef. Wel moet hij de redacteuren van zijn krant nog voorbereiden. Medio oktober zal de witte spelling dan ingaan.

De 'witte' spelling is de tegenhanger van de officiële 'groene' schrijfwijze. Veel media, waaronder de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw en de NOS vinden het Groene Boekje inconsequent en kiezen daarom voor het Witte Boekje. Persbureau ANP, de Telegraaf en FOK! houden echter de officiële schrijfwijze aan.

Permentier en Van Kleef verwachten wel dat in 2015, bij de volgende spellingwijziging, beide taalgroepen toenadering tot elkaar zullen vinden. Misschien komt er dan alsnog één officiële schrijfwijze."Er staat bijvoorbeeld 'muggebult' naast 'hondenbeet'"