Hezbollah vuurt raketten op IsraŽl af

Icoon Oorlog De Hezbollah-beweging heeft vandaag opnieuw raketten afgeschoten op het noorden van IsraŽl. Er viel een dode en raakten verscheidene mensen gewond. De dode viel in Maghar, een druzisch dorp. De raketaanvallen zijn een vergelding op de raketaanvallen van IsraŽl op de infrastructuur van Libanon vannacht. IsraŽl bombardeerde toen vier bruggen en een elektriciteitscentrale in Libanon.

Bij het grondoffensief dat IsraŽl in het zuiden van Libanon voert, vielen onder de IsraŽlische militairen twee doden. Twee anderen raakten gewond. Het leger werd door een antitankraket geraakt. De Arabische zender al-Arabiya heeft gemeld dat bij gevechten tussen IsraŽl en Hezbollah er drie IsraŽlische militairen gedood zijn.

Er heerst in IsraŽl onenigheid over het te voeren grondoffensief. Minister Amir Peretz van Defensie wil een groot grondoffensief in Libanon uitvoeren. Het leger moet volgens hem dertig kilometer het land intrekken om de dreiging van Hezbollahraketten weg te nemen. Premier Ehud Olmert verzet zich tegen dat plan. Olmert denkt dat zo'n grondoffensief te lang gaat duren.

De Verenigde Staten hopen dat er nog deze week een staakt-het-vuren kan worden bereikt. Politieke waarnemers denken dat het veel langer gaat duren. Een oplossing is voor Libanon snel nodig: Libanon heeft naar eigen zeggen nog een week brandstof om huishoudens en bedrijven van elektriciteit te kunnen voorzien. Door de lucht- en zeeblokkade van IsraŽl kunnen geen brandstofvoorraden het land ingevoerd worden.