Gekraakte brandkasten in sloot

Icoon MisdaadIn een sloot langs de A4 bij Rijswijk zijn gisteren zes gestolen brandkasten gevonden. De brandkasten waren op professionele wijze geopend, maar niet geheel volgens de gebruiksaanwijzing: uit verschillende van de kasten was met een speciale zaag door de centimeters dikke stalen wand gezaagd. Ook de andere waren opengebroken. Op een paar munten na, waren ze helemaal leeg.

De kluizen werden gevonden door hengelaars, die ze in het water hadden zien liggen. Ze lagen er echter al langer en waren ook al ontdekt door omwonenden, die ze alleen niet als brandkast had herkend: "Ik dacht alleen dat het een waterzuiveringsinstallatie was van een tuinder. Blijken het potverdorie gestolen kluizen te zijn." De brandweer was nodig om de loodzware kluizen uit het water te takelen. Volgens de politie moeten de criminelen vanwege het gewicht gebruikgemaakt hebben van een vrachtwagen om ze in de sloot te dumpen.

Een eerste onderzoek naar de rechtmatige eigenaars van de kluizen heeft nog niets opgeleverd. De afgelopen maanden zijn er op verschillende plaatsen kluizen gestolen, waaronder in Rotterdam, Delft en Utrecht.