Tweeling aan de macht in Polen

Icoon Buitenlands Sinds vandaag heeft een tweeling in Polen het voor het zeggen: president Lech Kaczynski krijgt zijn eeneiige tweelingbroer Jaroslaw Kaczynski als nieuwe premier. Om een vermelding in het Guinness Book of Records zal het ze vast niet gegaan zijn, maar het is wel uniek in de geschiedenis.

Jaroslaw erkende dat er een risico is als twee broers de leiding hebben in een land. Hij noemde zichzelf wel "de beste keuze" voor de positie. Hij neemt het premierschap over van Kazimierz Marcinkiewicz, die opmerkelijk genoeg geen reden heeft gegeven voor zijn vertrek. Hij stelt zich kandidaat voor het burgemeesterschap van de Poolse hoofdstad Warschau.

De oppositie ziet het niet zo zitten. "Een machtsconcentratie in vier handen van twee broers, waarvoor Polen terecht bevreesd is", aldus de leider van de liberale oppositie, Donald Tusk. Jaroslaw werd als grondlegger en partijleider van de grootste regeringspartij, de Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS), al eerder gezien als de man die de touwtjes in handen had. Alleen formeel gezien had hij dat nog niet.

Jaroslaw wilde Marcinkiewicz als premier, omdat de kiezer een machtsconcentratie waarschijnlijk niet gewaardeerd zou hebben. Des te opvallender is dat Mancinkiewicz zonder reden is afgetreden. Mancinkiewicz was populair bij de bevolking, maar zijn economische koers was te liberaal voor de tweeling. Ook was de vorige premier in gesprek geweest met de oppositie, en dit werd niet op prijs gesteld door de tweeling.

De tweeling wil dat er een conservatief beleid gevoerd wordt, waarbij gezinswaarden en een sterke rol voor de staat centraal staan. Ze slaan een harde en onverzoenlijke toon aan tegen Europa als geheel en Duitsland en Rusland in het bijzonder.


Poolse tweeling
Zoek de verschillen