Nederland heeft op twee na duurste gas

FinancieelOndanks de enorme gasbel in Slochteren betalen de Nederlandse huishoudens jaarlijks gemiddeld 1.400 euro aan stookkosten. Daarmee zijn we bijna het duurste uit in Europa. Alleen de Denen en Zweden hebben een nog (veel) hogere gasrekening. Dat blijkt uit een gisteren bekendgemaakte vergelijking van Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie.

De reden van de hoge gasprijs in Nederland is vooral gelegen in hoge belastingen, onder andere ecotax en btw. Dat bepaalt bij ons maar liefst 34,5% van de totale kosten. Dat belastingpercentage kan overigens nog erger: in Zweden en Denemarken ligt dat op respectievelijk 43 en 56%. Beter uit ben je in Luxemburg, Portugal en Groot-BrittanniŽ met een belastingpercentage van rond de 5%.

Gemiddeld steeg de gasprijs in de EU het afgelopen jaar met 16% voor burgers en met 33% voor het bedrijfsleven. Deense burgers betalen per Gigajoule (GJ) bijna 30 euro en de Zweden bijna 25. Nederlanders staan op plaats drie met bijna 17 euro per GJ. Goedkoop uit is men vooral in de Baltische staten met zo'n 5 euro per GJ.