Japanse terugtrekking uit Irak

Icoon BuitenlandsNa een bijeenkomst achter gesloten deuren met de top van de LPD heeft de Japanse premier Junichiro Koizum dinsdag laten weten de Japanse troepen in de Zuid-Iraakse provincie al-Muthanna terug te halen. De zeshonderd Japanse militairen werkten mee aan de wederopbouw van Irak. De beslissing om het Japanse leger terug te trekken ging volgens de Japanse premier in goed overleg met de VS en andere bondgenoten.

De Japanse missie was voor het eigen land heel bijzonder omdat de Japanse grondwet het deelnemen aan buitenlandse gewapende conflicten verbiedt. De Japanse militairen hadden geen gevechtstaken en werden door ongeveer 460 Australische militairen beveiligd. Het was voor Japan de eerste missie in het buitenland sinds de Tweede Wereldoorlog.

De Iraakse premier Nuri al-Maliki kondigde eerder deze week aan dat de Iraakse troepen in juli de veiligheidstaken in de zuidelijke provincies al-Muthanna en Missan zullen overnemen van de buitenlandse troepen. In de provincie Al-Muthanna, waar vooral sjiieten wonen, is het relatief rustig. De Britten houden voorlopig een interventiemacht voor al-Muthanna achter de hand.