Kolonel: Nederlanders doodden vele taliban

OorlogIn de Afghaanse provincie Uruzgan hebben Nederlandse commando's van de Deployment Task Force (DTF) de afgelopen maanden enkele tientallen taliban-strijders gedood. Dat zegt DTF-kolonel Henk Morsink vandaag in een interview met het NRC Handelsblad.

Morsink is de bevelhebber van de DTF die sinds twee maanden in Afghanistan verblijft om de komst van een Nederlandse missie in Uruzgan voor te bereiden. Onder de dode taliban-strijders zou zich een ''belangrijk leider'' van de taliban bevinden. Aan Nederlandse zijde vielen geen slachtoffers, maar de strijd was af en toe zeer hevig.

Morsink: ''Er was ook een heel groot gevecht waarbij mijn mannen ontzet moesten worden door een Nederlandse Apache-gevechtshelikopter. Onze mannen lagen zwaar onder vuur en zaten echt in het nauw. Aan onze kant vielen geen slachtoffers, maar we hebben wel een paar keer een beschermengeltje voor ons aan het werk gehad.'' Soms duurden de gevechten de hele dag. Volgens hem is het jaren geleden dat Nederlandse troepen zo zwaar slag leverden.

De commando's van de DTF moeten de weg voorbereiden voor de 1.400 Nederlandse militairen, die vanaf augustus in de provincie Uruzgan worden gestationeerd.