Gamer wordt 'Al-Qaeda terrorist'

Icoon Games Samir, een man van 26 jaar, ging van fanatiek computergamer naar "propagandist voor Al-Qaeda". Hij speelt geregeld het spel Battlefield 2, dat zich afspeelt in het Midden-Oosten. Van zijn beste speelmomenten maakte hij een filmpje om deze te tonen op een forum met fans van de game. Terwijl Samir dacht aan waardering te winnen voor zijn goede gamekwaliteiten bij mede-gamers werd het clipje in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gepresenteerd als rekruteringsmateriaal van Al-Qaeda.

Samir hoorde het nieuws van een bevriende mede-gamer uit de Verenigde Staten. "Ik was geschokt dat dit daar beweerd werd. Het Amerikaanse Congres, dat is toch niet zomaar iets. Je zou verwachten dat ze daar met meer verstand van zaken handelden. Als ze even mijn game-naam in Google hadden ingevoerd hadden ze gezien wie ik was en waar ik woonde".

De Amerikaanse media meette dit verhaal flink uit en stelde dat islamitische fundamentalisten nu ook al computerspelletjes gebruiken om nieuwe aanhangers te rekruteren. Niemand had door dat er in het filmpje zelfs humoristische verwijzingen zaten naar Amerikaanse populaire cultuur. "Ik weet wat ik gemaakt heb, een clip zoals honderden fans van het spel die hebben gemaakt. Geen propagandafilm voor Al-Qaeda".

Het bewuste "rekruteringsmateriaal" kan je hier bekijken.