'Femke Halsema te grachtengordelig'

De afgelopen gemeenteraadsverkiezingen waren voor GroenLinks niet echt wat men er van gehoopt had. Terwijl er een enorme ruk naar links werd gemaakt, PvdA en SP schoten in zetelaantal omhoog, bleef de score voor de partij van Femke Halsema landelijk hangen op het zelfde niveau van vier jaar terug. In veel gemeenten verloor de partij zelfs stemmen.

Langzaam maar zeker begint de kritiek op Halsema toe te nemen. Niet dat haar positie in het gedrang is, maar ongenoegen onder leden van de partij steekt wel de kop op. Meest gehoorde kritiek is dat Halsema te veel grachtengordel is, niet sociaal genoeg en te drammerig overkomt.

Drewes de Haan, afgelopen vier jaar fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad in Groningen: ''De komst van Femke is het omslagpunt geweest voor GroenLinks. Sindsdien is de SP in de peilingen groter. Ik ben er niet gerust op. Ik baal van de elitaire uitstraling van Halsema. Het is niet wat ze zegt, maar hoe ze het zegt. Met een aardappel in de keel.'' Volgens Tof Thissen, lid van de Eerste Kamer voor GroenLinks, heeft Halsema een zorgwekkend imagoprobleem en moet ze zich meer richten op zorg, onderwijs en sociale kwesties. Hij pleit voor iemand met een grote sociale uitstraling naast Halsema, die op de voorgrond treedt.

De directeur van het Amsterdamse communicatie- en trendwatchbureau Dexter ziet ook dat Halsema het niet goed genoeg doet als leider van GroenLinks: ''Een pleidooi over armoedebestrijding klinkt gewoon niet zo oprecht uit de mond van een arrogant Goois meisje.'' Volgens Steven de Vries, voorzitter van de GroenLinks-jongerenafdeling Dwars, moeten cultuur, milieu, derde wereld, democratie en rechtsstaat weer belangrijke thema's worden. Bovendien is Halsema te weinig vakbondgericht en te veel van de vrijzinnige en culturele thema's.