Mannen ernstig ziek na medische proef

Icoon GezondheidZes mannen in een Londense kliniek zijn ernstig ziek geworden nadat ze maandagavond een nieuw medicijn uittesten. De Britten namen deel aan een medische proef, waarbij ze een medicijn innamen dat is ontwikkeld tegen chronische ontstekingen en leukemie. Nadat de effecten zichtbaar werden, zijn de zes in allerijl naar een ziekenhuis overgebracht.

Bij de mannen zouden verschillende organen zijn uitgevallen. Twee patiŽnten zijn in levensgevaar. Volgens de familie van de 21-jarige Ryan Flanagan, ťťn van de getroffen personen, waren de nek en het hoofd van de jongeman ernstig opgezwollen. Flanagan kon niet meer ademen, en zijn benen waren paars uitgeslagen. "Ryan was een gezonde jongen, en had gereageerd op een advertentie waarin proefpersonen werden gezocht", vertelt een vriend. "Hij vertelde ons dat hij 2000 Pond (bijna 3000 euro) zou krijgen voor deelname."

Volgens de Londense kliniek is de proef geheel volgens de regels uitgevoerd en gebeurt het bijna nooit dat deelnemers zo ziek worden. De Britse toezichthouder onderzoekt wat er is misgegaan. De test was opgezet door het Amerikaanse bedrijf Parexel. De vrijwilligers slikten een medicijn dat door het Duitse bedrijf TeGenero is ontwikkeld.