Pers ServiŽ spreekt van moord op Milosevic

Slobodan MilosevicServische kranten spreken vandaag schande van het overlijden van de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic. Volgens veel dagbladen is het JoegoslaviŽ-Tribunaal - de rechtbank van de Verenigde Naties - schuldig aan de ''moord'' op hun voormalige leider. Milosevic, die voor het tribunaal in Den Haag terechtstond wegens oorlogsmisdaden en genocide, werd gisteren dood in zijn cel in Scheveningen aangetroffen.

Koppen in dagbladen waren onder meer: 'Den Haag vermoordde Milosevic' en 'Vermoord'. De vroege edities van de dagbladen besteden tot acht pagina's aan zijn dood. Het dagblad Politika, spreekbuis van Milosevic' bewind in de jaren negentig, schrijft dat de dood van Milosevic een blamage is voor het VN-tribunaal. Sinds de val van Milosevic heeft de krant het roer radicaal omgegooid en geldt het als onafhankelijk en betrouwbaar.

In westerse media wordt er vooral op gewezen dat de dood van 'de slager van de Balkan' treurig is voor zijn slachtoffers, die nu geen recht wordt gedaan. Ook het JoegoslaviŽ-Tribunaal krijgt er flink van langs omdat die veel te veel aanklachten tegen Milosevic behandelde, waardoor het proces zich maar eindeloos voortsleepte.

Het lichaam van Milosevic is overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut. Een Nederlandse patholoog-anatoom verricht daar vandaag sectie. Dat gebeurt in aanwezigheid van een Servische collega.

Met dank aan IHVK voor de submit.