Rotterdam: PvdA groter dan Leefbaar

Icoon VerkiezingenNadat driekwart van de stemmen zijn geteld lijkt PvdA de grootste partij te worden in Rotterdam. De partij haalt 18 zetels, tegenover 14 zetels voor Leefbaar Rotterdam. Lijsttrekker Marco Pastors van Leefbaar reageerde teleurgesteld nadat de uitslagen van de eerste stembureaus binnendruppelden. "Dit is niet goed genoeg. Jammer."

Vier jaar geleden boekte Leefbaar Rotterdam, toen met lijsttrekker Pim Fortuyn, een grote overwinning in de havenstad. De partij verraste vriend, vijand en opiniepeiler, en haalde 17 zetels. De afgelopen jaren vormde het een coalitie met CDA en VVD. Met drie zetels voor het CDA en drie voor de VVD lijkt het college echter zijn meerderheid te verliezen.

De SP boekt in Rotterdam een kleine overwinning, zo blijkt uit de tussenstand. De partij gaat van één naar drie. GroenLinks verliest een zetel, en komt op twee, D66 en ChristenUnie-SGP halen ieder één zetel.

Update 23.29 uur
In de uiteindelijke uitslag zijn geen verschillen meer opgetreden in vergelijking met de tussenstand na driekwart van de stemmen. Dit betekent dat de coalitie van Leefbaar, CDA en VVD de meerderheid heeft verloren. Een coalitie over links (PvdA, GroenLinks, SP) haalt wel een meerderheid, echter slechts met één zetel in de plus.

Nieuw Rechts, de partij van Leefbaar-afvallige Michiel Smit en de afgelopen jaren veel besproken, haalde slechts 0,7 procent van de stemmen, en bleef ver verwijderd van een zetel.

Uitslag Rotterdam