België laat extreem-linkse Turkse ontsnappen

Fehriye Erdal is foetsie er vandoorEr is een rel ontstaan over de extreem-linkse Turkse activiste Fehriye Erdal, die dinsdag in België tot 4 jaar cel is veroordeeld. Erdal, die de uitspraak in beperkte vrijheid (huisarrest) op een geheime locatie bij onze zuiderburen mocht afwachten, is na het vonnis spoorloos verdwenen. De politie kan haar dus niet naar de gevangenis overbrengen.

Turkije is woedend over de gang van zaken. De regering eist dat het veroordeelde lid van het streng marxistische Revolutionaire Volksbevrijdingsfront DHKP/C onmiddellijk wordt vastgezet. Het land wil Erdal bovendien uitgeleverd zien, omdat ze nog een appeltje met haar hebben te schillen. Ze vluchtte in 1999 naar België nadat ze in Turkije werd veroordeeld wegens betrokkenheid bij de moord op industrieel Özdemir Sabanci in 1996. Als schoonmaakster zou ze twee huurmoordenaars toegang hebben verschaft tot zijn kantoor.

Ook in de Belgische politiek lopen de gemoederen hoog op. Velen in het parlement spreken schande van de verdwijning. En het Vlaams Belang heeft zelfs al het ontslag geëist van verantwoordelijk minister Laurette Onkelinx van Justitie. Belgische media melden dat de fout zou liggen bij De Staatsveiligheid. Die had opdracht gekregen Erdal in de gaten te houden, zodat ze niet zou kunnen vluchten als ze veroordeeld zou worden.

DHKP/C (het voormalige Devrimci Sol) is in Turkije verboden en staat in de VS en de EU op een lijst van terreurorganisaties. Dinsdag werden er samen met Erdal in België nog zes leden van de terreurgroep veroordeeld tot straffen variërend van 4 tot 6 jaar.

Met dank aan IronMikey en HellRaiser18 voor de submit.