Wietkwekerij blijkt zonnebank

Icoon OpmerkelijkEen vreemd voorval dinsdag in Tilburg. Daar viel de politie namelijk een woning binnen omdat er een vermoeden was dat er een wietkwekerij huisde. Het bleek echter om een zonnebank te gaan. De 33-jarige Bas Jansen en Hilde Engel (29) doen vandaag hun opmerkelijke verhaal in het Brabants Dagblad.

De twee kwamen dinsdagavond van hun werk toen ze op de voordeur van hun huis een briefje van de politie aantroffen. Hierop stond dat het slot was ontzet bij een inval en het stel een nieuwe sleutel kon ophalen op het politiebureau. "Ik dacht meteen de vreemdste dingen: misschien heeft zich wel een crimineel verstopt in ons huis", zo beschrijft Engel de situatie nu.

Aangekomen bij het bureau horen de twee dat de politie dacht dat er een hennepkwekerij in hun woning was. Voor meer informatie moesten ze de volgende dag maar terugbellen. Wel kregen ze de nieuwe huissleutel mee. "We hoefden ons niet eens te legitimeren. Dus heel Tilburg had onze huissleutel op kunnen halen. Dit geloof je toch niet", zegt Jansen verontwaardigd.

Weer thuis troffen ze hun huis in een vreemde toestand aan. "Het is net alsof er is ingebroken. En als de politie dan nog een beetje begripvol reageert, maar er kan nog geen sorry van af", aldus Jansen. Volgens de politie waren er voldoende aanwijzingen dat in de woning hennep werd geteeld. Deze aanwijzingen betroffen een melding bij 'Meld misdaad anoniem' en een warmtemeting van Essent die wees op een warmtebron aan de rechterachterkant van het huis. Dit bleek dus een zonnebank te zijn. Engel zegt de zonnebank helemaal niet vaak te gebruiken: "Hooguit een keer per maand."

Jansen en Engel hebben inmiddels de rechtsbijstandsverzekering ingeschakeld. "Je gelooft toch niet dat dit in Nederland gebeurt? En dan die arrogantie van de politie. Daar word ik echt heel kwaad om", aldus Jansen. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de politie niet over "een nacht ijs" gaat bij een inval. "We gaan zeker niet op een melding af. We hebben echt goede redenen om aan te nemen dat er zich in een pand een hennepkwekerij bevindt, voordat we naar binnen gaan.". De wijkagente zou wel degelijk haar excuses aan de twee hebben aangeboden. "Maar dat we niet naar binnen hadden gemogen, zullen ze ons niet horen zeggen."


Bas Jansen en Hilde Engel bij hun zonnebank