Voor de Walen is Jacques Brel de grootste Belg

Icoon AlgemeenNadat Vlaanderen enkele weken geleden Pater Damiaan als Grootste Belg aller tijden uitriepen, heeft nu ook het Waalse deel van het land zijn stem laten horen. De Franstalige Belgen kozen dinsdagavond voor de chansonnier Jacques Brel, voor koning Boudewijn en pater Damiaan die als tweede en derde eindigden.

Bij de Vlamingen was de Brusselse Brel, die overigens Vlaamse voorouders heeft, slechts als zevende geëindigd. Een Waalse en een Vlaamse televisieomroep hadden aanvankelijk een poging gewaagd om de verkiezing van de Grootste Belg gezamenlijk te organiseren, maar dit idee werd al snel losgelaten. De beide volksdelen konden het al niet eens worden over de kandidatenlijsten. Uiteindelijk bleek enkel pater Damiaan (Père Damien) in beide lijsten hoog te eindigen.

Pater Damiaan was een pater en missionaris uit de 19e eeuw die veel deed voor leprapatiënten en uiteindelijk zelf aan die ziekte overleed. Jacques Brel was een Franstalige zanger die vanaf de jaren vijftig tot zijn dood in 1978 internationaal aan de weg timmerde. In het kielzog van de beide Grootste Belg-verkiezingen liet het tijdschrift Deng de Ergste Belg kiezen. Deze eretitel werd met 'overweldigende meerderheid' binnengesleept door Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter.