Elf doden in grote vuurzee op Schiphol

esctoday, arneaux en Mark4282 hadden ons via de nieuwssubmit het volgende te melden:
Binnenlands nieuwsOp luchthaven Schiphol heeft afgelopen nacht een grote brand gewoed. De brand, die plaats vond in een cellencomplex, heeft aan elf gedetineerden het leven gekost. Daarnaast zijn er nog vijftien mensen gewond geraakt, onder wie andere gedetineerden en mensen van de marechaussee en de politie. Zij zijn naar een aantal verschillende ziekenhuizen overgebracht. Dit meldde een woordvoerder van justitie vanochtend.

De brand ontstond even na middernacht, maar pas om 03:00 had de brandweer, die met groot materieel was uitgerukt, de brand onder controle. In het cellencomplex bevonden zich op dat moment 350 gedetineerden onder wie voornamelijk bolletjesslikkers, illegalen en mensen die aan de grens zijn geweigerd. Daarvan bevonden zich 43 in de vleugel die in brand stond. Volgens de gedetineerden onderschatte de bewaking de brand, waardoor de evacuatie niet snel genoeg op gang kwam.

Een deel van de gevangenen is overgebracht naar het cellencomplex dat nog wel intact was, de anderen naar gevangenissen in Zeist en Rotterdam. Er zijn helikopters ingezet om te zoeken naar mogelijk ontsnapte gedetineerden, maar dat was zonder resultaat. Dit is de tweede keer dat er brand was, er was ook al een brand vlak na de opening van het complex. De oorzaak is nog niet bekend.