Gedetineerden vinden beleid te streng

Icoon Binnenlands nieuws Het versoberde regime in diverse inrichtingen leidt tot onvrede bij de gedetineerden. Sinds kort is het aantal uren dat ze buiten de cel doorbrengen drastisch verminderd. Daardoor neemt spanning en agressie binnen de gevangenismuren toe. Ze overwegen nu zitacties om tegen het beleid te protesteren.

De Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden (EORG) heeft deze bevindingen geconstateerd. Ze heeft minister Donner van Justitie gevraagd om voor 1 juni het beleid te versoepelen. Gebeurt dit niet, dan volgen er (zit)acties. Dit houdt in dat gedetineerden weigeren terug te gaan naar hun cel als het tijd daarvoor is, door te gaan zitten.

1 juni is voor de EORG een ultimatum. Ze heeft al meerdere brieven naar de minister geschreven, echter zonder resultaat. Dat vertelt woordvoerder P. Vleeming. Hij erkent dat de middelen om actie te voeren erg beperkt zijn. "Maar we willen wel wat doen om verandering te krijgen. We kunnen ook achterover zitten en de spanning nog verder laten oplopen."

Met name de langgestraften zouden de dupe zijn. "Met deze vorm van actie willen we voorkomen dat de situatie in inrichtingen, die soms al explosief is, uit de hand loopt", aldus Vleeming. Volgens hem zijn er al kleine opstootjes in inrichtingen. Vaak hebben gedetineerden nog maar een uur recreatie per dag en zitten ze voor de rest op cel. Het beleid verschilt echter van inrichting tot inrichting.