Bredase moskee reikt brandstichter de hand

Meki had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 18-jarige jongen die vorig jaar probeerde de Rahman moskee aan de Archimedesstraat in Breda in brand te steken is door het moskeebestuur uitgenodigd voor de officiŽle opening van het gebedshuis. Volgens bestuurslid Ahmed Chahboun van de Marokkaanse Moskee heeft de man spijt van zijn daden. ''Daarom is alles vergeven en vergeten. Ik heb niets tegen die jongen.''

Tegen de 18-jarige verdachte werd vorige week een jaar cel geŽist, waarvan negen maanden voorwaardelijk. De officier eiste ook een taakstraf van 200 uur. Volgens justitie heeft de jongeman bekend en is hij tijdens zijn voorarrest tot inkeer gekomen. Hij stuurde onder meer een brief aan de moskee waarin hij zijn verontschuldigingen aanbood. De ouders van de jongen bezochten een aantal weken geleden de moskee om excuses te maken voor de daden van hun zoon.

Het moskeebestuur heeft de moeder laten weten dat de moskeegangers hem 'de hand zullen schudden' als hij op de opening komt. Waarschijnlijk vindt de opening binnen een paar maanden plaats.

Eerder werd voor de poging tot brandstichting bij de moskee al de 17-jarige DDoSser Martijn H. veroordeeld tot 43 dagen gevangenisstraf en 47 dagen voorwaardelijke jeugddetentie. Samen staken ze vijf dagen na de moord op Theo van Gogh, op 7 november vorig jaar, een stapel bouwmaterialen naast de moskee in brand. De jongens vonden dat de moord op Van Gogh 'om een reactie vroeg'. De schade aan de moskee bleef beperkt, omdat omstanders snel ingrepen.