Veel zwartrijders in Amsterdamse trams en metro' s

De Amsterdamse trams en metro's kampen van al het openbaar vervoer in Nederland het meeste met zwartrijders. Vooral van de metro wordt door veel reizigers onbetaald gebruik gemaakt. Maar liefst een op de vijf mensen (19,3 procent) reist zonder geldig vervoersbewijs. In de tram reist een op de tien mensen zwart, wat overeen komt met 9,8 procent. Dit zijn de resultaten van een onderzoek, dat vorig jaar werd uitgevoerd door het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

In het onderzoek werd gekeken naar het zwartrijderspercentage in de bus, tram en metro in heel Nederland. Het ministerie hoopt hierdoor inzicht te krijgen in de zwartrijdersproblematiek. Op deze manier kan later gemakkelijk worden bekeken of nieuwe maatregelen tegen zwartrijden ook daadwerkelijk werken. Zo gaat er in Rotterdam binnenkort een proef van start met een ov-chipkaart.

Instapregime
In Rotterdam ligt het percentage van zwartrijders op dit moment op 7,2 procent in de metro. In de tram rijdt maar 2,8 procent van de passagiers zwart. Dit verschil is te verklaren door het 'instapregime'. Bij de metro is alleen bij de ingang gedeeltelijk controle, in de tram worden extra controleurs ingezet. In Den Haag ligt het percentage zwartrijders op 9,1 procent in de tram. Zij hebben geen extra controle.

Op landelijk niveau wordt er het meest zwart gereden in de metro, 12,7 procent. Op grote afstand gevolgd door de tram met 6,8 procent. In de provincies Friesland, Groningen en in de Achterhoek wordt het minste zwart gereden.