Brandstichting Friese moskee: 2 jaar eis

Wegens het op 10 november 2004 in brand steken van de Sefaat-moskee in Heerenveen is tegen de 25-jarige Roland M. uit Joure vandaag twee jaar celstraf geŽist. De brand werd op tijd door agenten geblust waardoor geen schade ontstond, maar dat maakte voor de Officier van Justitie (OvJ) wat betreft de strafeis niets uit: ''De imam woonde naast de moskee en zijn leven is in de waagschaal gelegd''.

De verdachte belde overigens zelf 112. Omdat hij een bekende van de politie is, herkende een agent de stem van de verdachte op een geluidsband. M. zei tijdens de zitting dat zijn daad niets met de moord op Theo van Gogh te maken had. De OvJ betwijfelde dat. Volgens hem stuurde de verdachte een dag na de brandstichting een brief naar de politie in Heerenveen met daarin de zinnen 'De maat is vol' en 'De heilige oorlog is begonnen'.

M., bij wie in huis een Duitse vlag met daarop een hakenkruis en boeken over Adolf Hitler werden gevonden, heeft vanuit de gevangenis zijn excuses gemaakt aan het moskeebestuur en hen een bos bloemen gestuurd. ''Als je in de gevangenis zit, ga je toch nadenken wat je daden voor andere mensen inhouden.'' De nazisymbolen in zijn huis kwalificeerde hij als 'ergens bij willen horen'.