Mogelijk terreurcel ontmaskerd in Maastricht

Het Algemeen Dagblad meldt vandaag dat er met het oprollen van een drugsbende vorige maand in Maastricht, ook een mogelijke moslimextremistische terreurcel is ontmanteld. De krant baseert zich op vertrouwelijke processen-verbaal die in bezit zijn van het dagblad.

Sinds half januari zitten negen mensen vast in een grote drugszaak. Bij vier invallen vond de politie een vuurwapen, 10 kilo heroïne, cocaïne, hasj en xtc. Uit het onderzoeksdossier blijkt dat de leden, onder wie een plaatsvervangend imam, ook wapens en explosieven zouden bezitten. De groep, meest mensen van Marokkaanse afkomst, werd al zeker een half jaar door de politie gevolgd. Ook werd een speciaal antiterreurteam ingeschakeld. Het is de eerste keer dat in Nederland sprake is van een verband tussen drugshandel en terrorisme.

Centrale figuur in de groep is de 41-jarige Rotterdamse koranlezer Hassan L., die in 1999 zijn werkterrein verplaatste naar Limburg. Er zou ook sprake zijn van een man die banden zou onderhouden met de terreurbeweging al-Qaeda. In 2003 werd in Geleen al een radicaal-islamitisch netwerk opgerold na tips van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Het ging toen om zeven mensen, van wie een aantal werd uitgezet naar Spanje. Uit die groep zijn nu opnieuw mensen opgepakt.

De AIVD tipt overigens de politie geregeld over mensen die ze volgen en waarvan blijkt dat ze criminele activiteiten ontplooien. Als de AIVD terrorisme niet denkt te kunnen bewijzen, licht ze de politie in, om zo de groep te frustreren.