Horeca dicht na weigeren allochtonen

Icoon Binnenlands nieuws Horecagelegenheden in Breda die discrimineren aan de deur, dreigen hun vergunning kwijt te raken. Die maatregel kondigde de Bredase burgemeester Peter van der Velden aan. Hij is van plan om de discriminatie hard aan te pakken. Dit zei hij met duidelijke woorden: "Tot hier en niet verder."

Van der Velden: "Als goed gastheerschap in zijn essentie wordt aangetast, dan moeten we niet schuwen om in te grijpen. Als het echt niet anders kan, dan moeten we ingrijpen in de vergunning. Er kan geen sprake van zijn dat mensen op grond van hun huidskleur of geaardheid geweigerd worden."

Binnen drie maanden zullen de nieuwe regels rondom het deurbeleid worden ingevoerd, in navolging van de gemeenten Rotterdam en Helmond. Bij horecaondernemers die aantoonbaar discrimineren wordt de vergunning afgepakt.

Eerder bleek uit onderzoek van het Bureau Discriminatiezaken West-Brabant dat allochtonen op grote schaal uit het Bredase uitgaansleven worden geweerd. Met name Marokkanen worden amper ergens toegelaten. Daarom zeggen veel allochtone jongeren het uitgaansleven te mijden.