Eerwraak enorm probleem in vrouwenopvang

De Federatie Opvang, het samenwerkingsverband van opvanghuizen voor vrouwen, luidt de noodklok over het fenomeen eerwraak. Op dit moment verkeren in Nederland in opvanghuizen zeker honderd vrouwen in acuut levensgevaar. De laatste maand werden in ons land drie allochtone vrouwen het slachtoffer van eerwraak of familie-eer.

Op eerste kerstdag werden in Ruurlo een Afghaanse moeder en haar dochter vermoord door de ex-man van de dochter en op 15 januari werd in Culemborg een 18-jarig Irakees meisje die net een kindje had gekregen, gedood door haar 21-jarige broer. De familie wilde het meisje uithuwelijken in Irak.

In het tv-programma NOVA zei directeur I. Smidt van de Federatie Opvang zich ernstig zorgen te maken over de situatie omtrent eerwraak. Volgens haar neemt het fenomeen steeds meer toe. De Federatie heeft een open brief geschreven aan minister Verdonk. De vrouwenopvang Federatie pleit daarin voor aanvullende wetgeving waardoor mannen die dreigen met moord opgesloten kunnen worden. Nu kunnen ze vrijelijk dreigen met eerwraak, terwijl de politie niets kan ondernemen.

Minister Verdonk wilde nog niet reageren op de brief, omdat ze binnenkort met de Kamer over nieuw beleid zal gaan praten.

-
Zie ook de site van NOVA, waarop de gehele open brief staat van de Federatie Opvang, of de doorlopende herhaling vannacht op Nederland 3.