Deense advocaat verzint aanklacht moslims

Icoon Buitenlands nieuwsEen aanklacht van boze moslims na vertoning op de Deense tv van de film Submission van Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali blijkt op niets te berusten. Advocaat Laue Traberg Smidt zat alleen achter de aangifte tegen de omroep die de omstreden film uitzond. Eerder had hij gemeld de aanklacht te doen namens twintig anonieme moslims.

De advocaat meldde begin december dat zijn cliŽnten anoniem wilden blijven uit 'angst voor onaangename gevolgen wegens de huidige opgewonden stemming'. De moord op Theo van Gogh leidde ook in Denemarken tot felle debatten. Maar nu de heftigheid van de woordentwist is gezakt blijkt geen van de klagende moslims zich te hebben gemeld. Toen een journalist advocaat Smidt onder de valse naam Hassan telefonisch benaderde om steun te betuigen aan de aangifte kreeg hij het verzoek een krant te bellen dat hij ťťn van de twintig anonieme moslims was. Vrijdag biechtte Smidt aan de politie op dat hij de enige klager is.

Het is overigens volgens de politie van geen belang of de twintig moslims wel of niet bestaan. De aangifte is ondertekend door Smidt, en kan daarom in behandeling worden genomen. De Raad van Toezicht van de Deense orde van advocaten heeft wel een onderzoek gestart naar het handelen van de advocaat.