EP accepteert Grondwet voor Europa

JosephRoosenbaum en _4ever_ hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In Straatsburg is vandaag een belangrijke stap gezet naar verdere Europese eenwording. Het Europees Parlement heeft daar namelijk met een overweldigende meerderheid de nieuwe Europese Grondwet goedgekeurd.

Van de 677 uitgebrachte stemmen waren er vijfhonderd voor de Grondwet, 137 parlementariŽrs stemden tegen. Er waren veertig onthoudingen. De meeste parlementariŽrs spraken over "een zeer verdedigbaar compromis". Anderen reageerden enthousiaster. "Eindelijk is hier ons kind", aldus de Duitse sociaal-democraat Klaus Hšnsch. De Belgische oud-premier Jean-Luc Dehaene sprak over de overgang "van een economische naar een politieke unie".

Toch blijft het onzeker of de nieuwe Grondwet er komt. In zeker tien lidstaten wordt het document in een referendum aan de bevolking voorgelegd. Vooral in Groot-BrittaniŽ en Frankrijk zou dat een probleem op kunnen leveren. Ook Denemarken, TsjechiŽ, Polen ťn Nederland worden als 'risicolanden' bestempeld. Wil de nieuwe grondwet van kracht worden moeten alle landen met de voorliggende tekst akkoord gaan.

-
Meer informatie over de Europese Grondwet vind je hier
De volledige tekst staat hier