Awa gaat in hoger beroep

Icoon Binnenlands nieuws Awa, de jongen die in augustus zijn 16-jarige ex-vriendin tot twee keer toe in brand stak, zal in hoger beroep gaan tegen het vonnis van 1,5 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Justitie zal ook in hoger beroep gaan. Dat heeft het openbaar ministerie vrijdag gemeld.

Het is nog niet duidelijk waarom de verdediging in hoger beroep gaat. Het OM gaat mee in hoger beroep, ondanks dat de straf conform de eis was. Awa werd echter veroordeeld voor zware mishandeling met voorbedachten rade, waar het OM liever een veroordeling voor poging tot moord had gezien.

De toen 16-jarige Awa nodigde in augustus zijn eveneens 16-jarige ex-vriendin uit om langs te komen. Daar bedreigde hij haar, kraste hij met een mes zijn naam in haar borst en overgoot haar met terpentine om haar vervolgens aan te steken. Hij doofde zelf de vlammen, overgoot haar nog eens met terpentine en stak haar opnieuw aan.

Daarna bracht hij het meisje naar een vriendin, die hij later ook bedreigd zou hebben. Toen hij eenmaal was vastgezet, bleek hij gewoon door te gaan met het versturen van bedreigingen. In brieven, die hij verstuurde vanuit de inrichting, schreef hij onder andere dat hij niet begreep waarvoor hij zo zwaar gestraft werd. Ook zei hij dat hij dacht er met een lichte straf van af te kunnen komen.

Een datum voor het hoger beroep is nog niet bekendgemaakt.