Regering van Janoekovitsj ontbonden

Janoekovitsj Premier Janoekovitsj heeft vandaag officieel zijn ontslag aangeboden aan de aftredende president van de Oekraïne, Leonid Koetsjma. Janoekovitsj, die sinds 2002 premier is, kondigde het neerleggen van zijn functie al aan in zijn nieuwjaarstoespraak. De officiele uitslag van de herverkiezingen, gehouden op 26 december is nog niet bekend. De tussenstand laat een voorsprong zien voor Janoekovitsj' belangrijkste opponent, oppositieleider Viktor Joesjtsjenko.

Door het aftreden van Janoekovitsj valt het hele 20-koppige kabinet. In de komende 60 dagen moet Koetsjma een nieuw kabinet aanstellen. Waarschijnlijk wordt dit een interim-kabinet, totdat een nieuwe president beedigd is. Deze zal dan het nieuwe kabinet gaan formeren. Volgens de presidentiele website zal Mykola Azarov voorlopig de taak van premier waarnemen.

De herverkiezingen van 26 december werden gehouden nadat de eerdere verkiezingen ongeldig waren verklaard. Die verkiezingen won Janoekovitsj, maar het hooggerechtshof oordeelde dat er gefraudeerd was. Aanhangers van Joesjtsjenko gingen massaal de straat op in Kiev om de zittende premier tot aftreden te dwingen.

Janoekovitsj heeft in de laatste weken veel van zijn aanhangers weg zien vallen. Zijn president Kuchma trad al eerder af en veel van zijn adviseurs lieten hem in de steek. De premier negeerde een motie van wantrouwen vanuit het parlement, door deze af te doen als illegaal.

-
Dit bericht is herschreven en gesubmit door sbientje, waarvoor dank!