Moskee beklad met racistische leuzen

h3nkie, JoRuZ, timmie97, No_More_Mr._Nice_Guy en cyberbull hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In de nacht van woensdag op donderdag is er in het Brabantse Veghel een zijmuur van een moskee beklad met racistische en discriminerende leuzen. 'WP' (afkorting van 'White Power'), 'Holland ons land' en drie hakenkruizen werden met een spuitbus op een muur neergeklad. De politie weet nog niet of het vandalisme te maken heeft met de moord op film- en opiniemaker Theo van Gogh.

De politie doet nader onderzoek naar de dader(s).

Varkenskop
In Amsterdam werd vanochtend tegenover een moskee een plastictas met daarin een afgehakte varkenskop aangetroffen. De politie heeft geen idee wie de zak daar heeft achtergelaten en of het als provocatie moet worden gezien als reactie op de moord op Van Gogh.

De tas met de varkenskop werd aangetroffen tegenover de Pakistaanse moskee in de St. Willibrordusstraat in De Pijp. De recherche onderzoekt de zaak.

Gij zult niet doden
In Rotterdam is gisteren op last van de politie een muurschildering met het vijfde bijbelgebod 'Gij zult niet doden' voorzien van de datum van de moord op Theo Van Gogh weggehaald. De boodschap was neergezet op een muur tegenover een moskee in Rotterdam-Noord. Een 52-jarige man die probeerde te verhinderen dat de schoonmakers van de gemeentelijke reinigingsdienst hun werk deden, werd aangehouden en kreeg een proces-verbaal.

Volgens een politiewoordvoerder past het weghalen in de landelijke instructie aan agenten om kort na de moord op Van Gogh extra alert te zijn op mogelijke signalen van onrust en provocaties.

De schildering was afkomstig van kunstenaar Chris Ripken, die niet zegt te weten wat hij fout heeft gedaan. (Zie verder hier).

El-Tawheed
De omstreden El-Tawheed-moskee in Amsterdam-West heeft een vaste bezoeker de toegang ontzegd omdat die gisteren in het tv-programma Twee Vandaag had gezegd dat Van Gogh de moord zelf heeft ''uitgelokt''. Van Gogh had volgens hem ''klappen voor zijn bek'' verdiend. De bezoeker, die zich door Van Gogh ''gekwetst'' voelt, sprak ook niet van een moord maar van een ''afrekening'' onder criminelen. Eerder vandaag kondigde minister Verdonk al aan dat ze de uitspraken van de moskee-ganger gaat onderzoeken.

De verdachte van de moord op Van Gogh, Mohammed B., zou ook geregeld de vaak in opspraak geraakte moskee hebben bezocht. Woordvoerder F. Zaari van de El-Tawheed-moskee zegt echter B. niet te kennen. ''Op de lijst van mensen die in de moskee lessen volgden of lezingen bezochten, komt zijn naam niet voor. We kennen hem niet, maar het zou best kunnen dat hij hier wel eens geweest is. Je kunt overal het gebed doen''. Volgens Zaari worden er in zijn moskee geen denkbeelden verspreid waaruit B. inspiratie zou hebben kunnen opdoen voor zijn moorddadige actie.