RTL dreigt Martijn Krabbé met ontslag

RTL-topman Fons van Westerloo dreigt de 36-jarige Martijn Krabbé bij RTL te ontslaan. De presentator van de goed bekeken programma's 'In Holland staat een Huis' en 'De Perfecte Partner' heeft bij radiostation Noordzee FM een contract getekend om daar vanaf 31 mei een programma te gaan presenteren. Van Westerloo is daar op zijn zachtst gezegd niet blij mee.

"Dit kán niet", aldus Van Westerloo. "We betalen enorme bedragen aan Krabbé. We verwachten dat hij voor dat geld dag en nacht bezig is met het maken van tv. Dan kan het niet zo zijn dat hij elke middag een radioprogramma gaat zitten maken. En al helemaal niet bij een concurrent. Hij weet dat wij er zo over denken, maar Martijn wil alles tegelijk. Zo werkt het niet!"

Aankomende maandag neemt Van Westerloo een definitief standpunt in, maar nu neemt hij al een voorschot: "Martijn is vrij om te kiezen waar hij wil werken, maar wij zijn vrij om daar consequenties aan te verbinden. Ik vind dat je je nooit twee keer kunt verhuren."

Martijn Krabbé en de leiding van Noordzee FM zouden volgens Van Westerloo op de hoogte zijn geweest van het feit dat RTL het niet zou pikken als hun coryfee een contract bij een concurrerend radiostation zou tekenen. Krabbé zegt dat hij zich netjes aan de afspraken houdt.

"Ik heb moeizame onderhandelingen met RTL achter de rug, maar ik blijf nog drie jaar. Dat is afgehamerd. Iedereen was door het dolle heen dat we rond waren. In dat contract staat dat ik radiovrijheid heb. Dit kan voor RTL dus niet als een verrassing komen. En in de onderhandelingen met John de Mol heb ik gezegd: tv houdt prioriteit. Daar ging hij schoorvoetend mee akkoord."

Volgens Van Westerloo is er echter "absoluut nog geen contract" met Krabbé. "Sterker nog: programmadirecteur Van der Goot heeft tegen hem gezegd: Martijn, als je dagelijks bij een concurrent gaat werken, kan er geen sprake van zijn dat we tot een afronding van je contract komen."

Krabbé spreekt tegen dat RTL hem met ontslag heeft gedreigd, maar geeft wel toe dat Van der Goot hem heeft gewaarschuwd. "Leo zei: weet waar je aan begint, dit wordt zwaar. Natuurlijk is tv intensief, maar alles bij elkaar doe ik tweederde van het jaar niets. Ik ben jong en wil elke dag hard werken. En met gezinsuitbreiding op komst moet ik ook aan mijn pensioen denken."

Voor directeur Erik de Zwart van Noordzee FM is het raar dat er zoveel ophef wordt gemaakt. "Gordon, ook een RTL-gezicht, werkt hier toch ook? Geloof me: Martijn had hier heus niet getekend als dat niet mocht. Hij staat in zijn recht."