Treinen maandag 3 minuten stil

De Nederlandse Spoorwegen zet aanstaande maandag om twaalf uur ’s middags alle treinen drie minuten stil. Hiermee herdenkt men de slachtoffers van de aanslagen afgelopen donderdag in Madrid.

NS is geschokt door de gebeurtenissen en heeft ook alle overige medewerkers gevraagd deel te nemen aan de herdenking. Eveneens stuurde de directie van het bedrijf vrijdag een telegram naar haar Spaanse branchegenoot om haar medeleven te betuigen.

Volgens een woordvoerder van de NS zal de treinenloop vrijwel niet beïnvloed worden door deze actie. "In principe schuift alles drie minuten op. Alle seinen gaan korte tijd op rood. Treinen stoppen, waar ze zich ook bevinden, op het station of in het weiland."

Het besluit hiertoe is genomen, nadat Premier Balkenende Nederlanders opriep gehoor te geven aan het verzoek van de Europese Unie, om maandag stil te staan bij de gevolgen van de gebeurtenissen afgelopen dinsdag.

Onder andere MKB Nederland, FNV Bondgenoten en werkgeversorganisatie VNO-NCW hebben reeds te kennen gegeven dat zij deze actie steunen. Busmaatschappij Connexxion zal de dienst niet onderbreken, aldus een woordvoerder. "We doen er niet aan mee tenzij in Nederland alles collectief stilstaat".

Automobilisten die mee willen doen, mogen van de politie hiervoor de vluchtstrook niet benutten. Zij worden verzocht om tijdelijk een veilige plek, zoals een parkeerplaats, uit te zoeken.