'Von Hagens kocht lijken op'

De Duitse kunstenaar en hoogleraar pathologie Günther von Hagens is in opspraak geraakt door de beschuldiging dat hij lijken zou opkopen. De professor die zeer bekend is vanwege zijn Körperwelten - een reizende expositie die lijken toont die zijn geconserveerd door het lichaamsvocht te vervangen door polyesterhars - is momenteel onderwerp van onderzoek door de Duitse justitie. Er wordt bekeken of de kunstenaar zich schuldig heeft gemaakt aan lijkenhandel.

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel zijn in een werkplaats van Von Hagens, in de Chinese kustplaats Dalian, 647 geconserveerde lichamen zijn aangetroffen. De professor had al toegegeven er 250 in bezit te hebben. Von Hagens beweerde tot nu toe echter altijd dat de doden hun lichaam vrijwillig aan hem hadden afgestaan, maar nu blijkt dat de lijken in een aantal gevallen gewoon zijn gekocht.

Veel lijken van Von Hagens zouden de lichamen zijn van geëxecuteerde Chinezen. In China, waar jaarlijks duizenden veroordeelden via een nekschot ter dood worden gebracht, is een hele handel ontstaan rond executies. Meteen na de executie worden de stoffelijke resten ontdaan van alle bruikbare organen die worden verkocht. De leeggeplukte lichamen brachten blijkbaar ook nog wat op door de verkoop aan Von Hagens.

Von Hagens zegt ''geschokt'' te zijn toen hij erachter kwam dat zijn medewerkers lijken kochten. De betrokkenen zou hij inmiddels hebben ontslagen.

-
Website van de Körperwelten.